středa 10. prosince 2014

Pleteme návleky z příze Tosca Light

 

Ze 100gramového klubíčka příze Tosca Light jsme už upletly baretku, 60g této příze zbylo a hodí se akorát na menší podzimně-zimně-jarní návleky.

Návleky z takto silné příze pleteme na ponožkových jehlicích vel. 2,5; úplet je pak teplejší, pevnější a odolnější. Budeme postupovat v 10 jednoduchých krocích:-)

1. Na dvě ponožkové jehlice, držené u sebe, nahodíme 44ok.


2. Opatrně jednu jehlici vytáhneme a rozpleteme si oka na tři ponožkové jehlice - pleteme patent - 1hl, 1 obr. Dáváme pozor především na to, aby se nám pletenina nepřetočila, abychom nezačaly plést koncem, který nám zbyl z nahazování(:-)) a aby nám jehlice nevyklouzávaly.





3. Dále pokračujeme v pletení patentu - 1hl, 1obr - 20 řad.
V poslední 20. řadě na dvou místech přidáme (rozpleteme za zadní nit, nejlépe oko obrace, je to méně nápadné) jedno oko - máme tedy 46 ok.

4. Začátek řady si označíme značkovačem, pokud nám začátek řady vychází mezi jehlice, posuneme si oka tak, aby značkovač držel. Můžeme zapošít koneček vlny po nahazování, zašijeme jím  případnou mezeru, která se nám po spojení úpletu do kruhu utvořila.


5. Nyní pleteme 4 řady hladce

6. Poté začneme tvarovat palec. Palec tvarujeme pomocí přidávání ok - oko upleteme hladce a pak ještě jednou za zadní nit (rzn, anglická zratka kfb, video zde.) Oka přidáváme v každé třetí řadě, celkem 7x.
Řadu začínáme za značkovačem - první co uděláme je tedy, že sejmeme značkovač (sz)

1.řada: sz, 1rzn, 1rzn , dále hladce až k značkovači.
2. - 3.řada: hladce
4. řada: sz, 1rzn, 2 hl, 1rzn, dále hladce až k značkovači.
5. - 6. řada: hladce
7. řada: sz.,1 rzn, 4hl, 1rzn, dále hladce až k značkovači.
8.- 9. řada: hladce
10. řada: sz, 1 rzn, 6hl, 1rzn, dále hladce až k značkovači.
11. -12. řada: hladce
13.řada: sz, 1 rzn, 8hl, 1rzn, dále hladce až k značkovači.
14. - 15.řada: hlřada hladce
16.řada: sz, 1 rzn, 10hl, 1rzn, dále hladce až k značkovači.
17. - 18.řada: hladce
19.řada: sz, 1 rzn, 12hl, 1rzn, dále hladce až k značkovači.
20. - 27. řada: hladce

7 . Nyní máme přidáno na palec - přidaná oka sejmeme na 2 velké spínací špendlíky - 7 a 8ok.


8. Nyní budeme pokračovat v pletení hlavní části návleků - pleteme 8 řad hladce a pak 15 řad patentem (můžeme plést zdobný patent - oka hladce pleteme "anglicky" - tzn. za zadní nit)

9. Po upletení zdobného rantlu pleteninu uzavřeme.

10. Nyní se vrátíme k ukončení palce - nabereme oka na jehlice a pleteme hladce. Když v první řadě dojdeme do místa, kde se palec stýká s tělem návleku, v tomto místě nabereme 3 oka (celkem máme 18 ok). Pleteme 4 řady hladce,  pak 4 řady patentem, uzavřeme.


Stejným způsobem upleteme druhý návlek.
 

Zapošijeme všechny nitky a s radostí nosíme:-))

11 komentářů:

  1. Tak, a ted me mrzi jeste vic, ze jsem vcera nebyla, protoze ja, kdyz to nevidim vetsinou nepochopim;( ale navod krasny, budu se pokouset....;)
    Da se plest i na jehlicich na drate, na dvou jen?
    Ach jo, skoda vcerejska!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale když se vám podaří přijít na ten únorový workshop, můžeme se na to spolu podívat, nebudete jediná, kdo tam bude dělat návleky. Jinak na dvou jehlicích tento návod plést nejde:-( K

      Vymazat
    2. Dobrý den. Doufám, že se Katka nebude zlobit, ale pokud chcete plést návleky na jedné kruhové jehlici, tak pěkný návod je tady. http://barvinekafialkaa.blogspot.cz/2014/11/navod-na-pletene-palcaky-s-klapkou_25.html
      Lucka

      Vymazat
    3. Já se nezlobím, já jen odpovídala k tomuto návodu a ten je psaný na ponožkové jehlice. Ostatním nápadům se nebráním, ale nemám s nimi zkušenost:-) K

      Vymazat
  2. Krásný den. Děkuji za další prima návod, bude se mi hodit. Zatím podle Vás pletu nákrčník Cupido a moc mne to baví. Pletu na nových jehlicích KNIT PRO a jsem nadšená, jsou to nejlepší jehlice, co jsem kdy koupila a vyzkoušela.Krásný advent a pletení zdar !!! :-) Hana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsme rády, že se Vám s jehlicemi dobře plete, my na ně nedáme dopustit:-) Přejeme hezký advent!

      Vymazat
  3. Já už k vám chodit nemůžu, už mám dva hotové Metalousy, teď jsem si koupila návod na Shaelyn a i když neumím anglicky, překládala jsem....Ale návleky, radši zůstanu u háčkovaných :-) Hezký advent :-))

    OdpovědětVymazat
  4. Popsaným přidáváním dostanu 16 ok pro palec, ne 7+8. Kde je chyba?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To bohužel nevím, jedno oko bych neřešila, důležité je, aby se palec poté doplítal nad 18 oky. pokud Vám to takto vyšlo, tak vyzkoušejte na ruce, zda to sedí a pak na palec přidejte už jen 2 oka (18ok celkem). K

      Vymazat
  5. Díky za další naprosto pochopitelný návod a inspiraci. První návlek v životě je hotový! Nebýt kurzu, nevyzkouším. Těším se, co nového se s vámi naučím příští rok. Petra

    OdpovědětVymazat
  6. Já si pořád na návleky (a na palčáky) netroufala, a to ponožky na 4 jehlicích pletu jen takový rachot. Ale tohle je natolik srozumitelné, že nakonec určitě zkusím. Díky.

    OdpovědětVymazat